Introvert vs. extravert

Tijdens mijn coachtrajecten start ik na het kennismakings- en intakegesprek vaak met het onderwerp: “wie ben ik?”. Want wat iemands coachvraag ook is, zolang degene geen duidelijk beeld heeft van wie hij of zij is, zal degene nooit een duidelijk antwoord op zijn of haar coachvraag kunnen krijgen.

Een tool die ik bij de “wie ben ik vraag” inzet is de MBTI-test. Uit deze test rolt vaak een “persoonlijkheidsprofiel”. De uitslag is gebaseerd op 4 letters met bijbehorende percentages. Ik benadruk bij mijn coachees altijd dat enkel een uitslag op papier nog helemaal niets aangeeft over jou als persoon. De uitslag ontstaat eigenlijk pas op het moment dat ik de 4 letters met mijn coachees bespreek. Ik beschouw de test zelf dan ook als een extra handvat om het gesprek mee aan te gaan.

De eerste letter van de uitslag bestaat uit een “e” of een “i”. De “e” is van “extravert” en de “i” is van “introvert”. Ik merk echter dat er nog veel onduidelijkheid heerst over met name het begrip “introvert”.

Als iemand introvert is, betekent dit niet dat iemand verlegen is, niet sociaal is of assertiever moet worden. Nee, als iemand introvert is betekent dat simpelweg dat degene, op het moment waarop hij of zij minder energie heeft en moet opladen, meer energie haalt uit zichzelf dan door het samenzijn met anderen.

Bij een coachee die zeer sociaal is, assertief en tegelijkertijd vaak de behoefte heeft om alleen te zijn, niet te veel afspraken in te plannen of naar feestjes te gaan, viel op dat moment alles op zijn plek. Mooi om te zien hoe zoiets kleins soms voor mensen al een enorme eyeopener kan zijn.

Nu je dit leest, ben jij denk je meer introvert of extravert?